Grand Restaurant Festival 2020
XI. ročník GRAND RESTAURANT FESTIVALU proběhá v termínu 15. ledna až 29. února 2020. Celkem 89 špičkových restaurací z celé České republiky připravilo menu ovlivněné tímto magickým rokem.
Inspirací účastníků, kuchařů, restauratérů a sommeliérů je kouzelné datum roku 2020, v literatuře vždy bráno jako science fiction, naše vzdálená budoucnost. Ale my žijeme dnes! Co chutná dnešní mladé generaci? Myslíme při tom všem na naši planetu? Kromě oblíbených tříchodových degustací má festival “extra nabídku” například školu sushi, omlazovací pobytové balíčky v celé republice, komentované gastronomické procházky, tématické brunche.
Grand Restaurant Festival 2019
91 restaurací z 36 měst, ze všech 14 krajů, které byly vybrány z celostátní nezávislé ankety Maurerův výběr Grand Restaurant, připravilo od poloviny ledna do konce února 2019 speciální degustační menu za zvýhodněnou cenu. Kuchaři z celé republiky se nechali inspirovat tématem letošního ročníku “Leonardo Da Vinci”.
Počet festivalových degustací letos byl 38 796. Tím se stal GRF nejúspěšnějším ročníkem za celou dobu fungování společnosti MauMau. Nejnavštěvovanější byla Francouzská restaurace Art Nouveau, Obecní dům (2 396). Na druhém místě je restaurace Midtown Grill, Prague Marriot Hotel (2 020), na místě třetím U Emy Destinnové (1 664). Mezi nejnavštěvovanější mimopražské restaurace patří Prominent, Holiday Inn Brno (746), Chateau Mcely, Piano Nobile (687), Valoria, Brno (621).
Restaurace, které nejlépe uvařili jídla po vzoru Da Vinciho:
Miura hotel, Deer Prague, Aureole Fusion Restaurant & Lounge, Four Seasons hotel, CottoCrudo, Gourmet Pauza, Genius Loci, Bistrot de Papa, Rekovice restaurace & lesní hotel, U Labutě, Tusculum, Nebespán boutique hotel.
Nejprodávanější menu:
• Pošírovaná ústřice Fine de Claire v proseccu,
omáčka z crème fraîche, marinovaná jablka
• Steak z vyzrálé loupané plece, topinamburové pyré,
karamelizovaná mrkev, telecí demi-glace
• Palačinka s pomerančovou zavařeninou,
likérem Grand Marnier a vyšlehaným tvarohem
K menu hosté dostali i něco navíc:
• Amuse-bouche: Konfitované rajče v olivovém oleji,
vyšlehaná riccota s parmezánem
• Mezichod: Celerové velouté s roquefortem, šalvějí a krutony
z italského chleba (podáváme u 3chodového menu)
Mňam Zážitky
Doprovodný program Grand Restaurant Festivalu nabídl dohromady 8 “Mňam Zážitků”. Mezi nejatraktivnější bezesporu patřila “Mňam Procházka s Pavlem Maurerem Kód da Vinci”, kdy jsme navštivili restaurace Villa Richter, pak King Solomon a restauraci CODA v Aria hotelu. Neméně úspěšný byl “Zahajovací galavečer” v CottoCrudo restauraci hotelu Four Seasons, kterým byl celý festival zahájen.
Vedle “Mňam Zážitků” se také uskutečnily “Mňam Brunche” v Mlýnci, Asian Temple a nové restauraci Xclusive Society. Zájem o “Mňam Balíčky” byl vyšší než minulý rok, kde restaurace nabízí gastronomický zážitek společně s ubytováním v hotelovém resortu.
Společnost De'Longhi v rámci tématu "Leonardo Da Vinci!" uspořádala soutěž o 500 termohrníčků De'Longhi z limitované kolekce "Na cesty". Díky němuž můžete trochu pomoci naší planetě a zmírnit používání jednorázových obalů z plastu či papíru.
Část výtěžku z končeného Grand Restaurant Festivalu jsme věnovali na podporu zemí, kde je nedostatek pitné vody. Ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba jej převzala včera večer na da Vinciho “Poslední večeři” v Terase u Zlaté studně a spočítala, že za sumu 54.500 Kč bude vyčištěno 2,5 milionů litrů vody. Cena byla vypočítána z veškeré vody, kterou v závěrečný festivalový den vypili návštěvníci při večeři ve všech zúčastněných restaurací z celé republiky.
Grand Restaurant Festival 2018
“Superfood za super ceny” aneb úplně první food festival se zaměřením na superpotraviny! Zúčastnilo se ho celkem 89 restaurací z 34 měst (ze všech 14 krajů) vybraných na základě celostátní nezávislé ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Již tradičně připravovali top šéfkuchaři naší země v období od poloviny ledna do konce února unikátní degustační menu za zvýhodněnou cenu.
Počet festivalových degustací tentokrát přesáhl 35 000 a tím se stal zatím nejúspěšnějším ročníkem v historii!
Nejnavštěvovanějším podnikem byla Francouzská restaurace Art Nouveau (3667 degustací), dále Marriott hotel, Midtown Grill (1450 degustací) a na třetím místě se umístil Spices Restaurant and Bar (1370 degustací). Mezi nejnavštěvovanější mimopražské restaurace se tentokrát zařadil hotel Holiday Inn Brno a jeho Prominent (911 degustací), Piano Nobile v Chateau Mcely (841 degustací) a brněnská Valoria (672 degustací).
Nejprodávanější menu (Francouzská restaurace Art Nouveau)
Prosciutto z jeleního hřbetu, dýňové pyré se zázvorem, marinovaná hlíva ústřičná v sezamovém oleji
Australské hovězí žebro sous-vide, pečené ratte brambory na soli s uzeným špekem, pórkové velouté
Tradiční francouzský dezert Pâte à Choux, slaná karamelová zmrzlina, vanilková espuma
K menu hosté dostali i něco navíc:
Amouse-bouche: Foie gras pěna, marmeláda z jablek Granny Smith
Mezichod: Humrový bisque s marinovaným celerem a máslovými krutóny
Tipovací soutěž o ceny pro hosty GRF
TOP 10 PODLE POČTU ZAKOUPENÝCH DEGUSTACÍ
- Francouzská restaurace Art Nouveau (Praha)
- Marriott hotel, Midtown Grill (Praha)
- Spices Restaurant and Bar (Praha)
- U Emy Destinnové (Praha)
- Le Grill, The Grand Mark Hotel (Praha)
- Villa Richter (Praha)
- Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)
- U Malířů 1543 (Praha)
- Holiday Inn Brno, Prominent (Brno)
- Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)
Mňam Zážitky:
Pro opravdové fajnšmekry bylo připraveno celkem 6 víkendových “Mňam Zážitků” s Pavlem Maurerem včetně Slavnostního Superfood Rautu u příležitosti zahájení festivalu ve Francouzské restauraci Art Nouveau. Milovníci čerstvého vzduchu, památek a Prahy ocenili tradiční Mňam Procházky - jedna se nesla v duchu tří restaurantů s nezamněnitelným Genius Loci a druhá - In Vino Veritas - byla zaměřena na “nápoj Bohů”. Mezi festivalové novinky patřila Fauna, Flora, Aqua s "fine dining” v restauraci Levitate a návštěvou slavné tržnice SAPA, dále pak asijská smršť v podobě Asian Temple, kde účastníci zažili ohnivou teppanyaki show, naučili se připravit vlastní sushi a umíchat ten nejlepší signature koktejl. Úplně poprvé jsme také vyrazili na Mňam Hory do Pece pod Sněžkou, kde se nejen výborně jedlo a pilo, ale také krásně lyžovalo! “Mňam Zážitky” doplnily také oblíbené “Mňam Brunche” v Mlýnci a úplně poprvé v Satuy. Konalo se také několik pravých "Teppanyiaki Show". V neposlední řadě je třeba zmínit romantické “Mňam Balíčky”, které kromě festivalové degustace nabízejí pobyt v luxusních hotelových resortech a vždy s něčím zajímavým navíc.
Společnost De'Longhi v rámci tématu "Superfood za super ceny!" do každé restaurace dodala hostům festivalu během více než 35 tisíc uskutečněných degustací speciální kávová semínka, díky kterým si doma mohli vlastnoručně vypěstovat malé superfood – kávovník!
Pořadatel GRF se též rozhodl v rámci festivalu finančně podpořit kmen kolumbijských indiánů Arhuacos, kteří žijí v odlehlých končinách Sierra Nevada de Santa Marta. Asi 250 rodin těchto indiánů ručně pěstuje a sbírá tradičním způsobem kávové červené třešničky v biokvalitě v nadmořské výšce 1600 metrů. Ženy také ručně tkají sukno. Pokojně žijí bez elektrického proudu, mobilů, bez civilizace. Jsou se svým životem spokojeni. Naše malá, ale o to upřímnější finanční podpora jim má napomoci odkoupit si svoje vlastní území, kde žijí a kde po staletí žili jejich předkové.
Grand Restaurant Festival 2017
93 restaurací z 36 měst a ze všech 14 krajů, které byly vybrány z celostátní nezávislé ankety Maurerův výběr Grand Restaurant, připravovalo od poloviny ledna do konce února 2017 speciální degustační menu za zvýhodněnou cenu. Kuchaři z celé republiky se nechali inspirovat tématem letošního ročníku “Baroko na talíři”.
Celkový počet festivalových degustací vyšplhal na 33 149 a zapsal se tak do historie jako zatím nejuspěšnější ročník.
Nejnavštěvovanější restaurací byl Marriott hotel, Midtown Grill (2321 degustací). Na druhém místě se umístila Francouzská restaurace Art Nouveau (2057 degustací) a na místě třetím Spices Restaurant and Bar (1698 degustací). Mezi nejnavštěvovanější mimopražské restaurace patří Piano Nobile, Chateau Mcely (785 degustací), brněnská Valoria (703 degustací) a Best Western hotel Vista, Buena Vista v Ostravě (462 degustací).
Nejprodávanější menu (Marriott hotel, Midtown Grill)
• Pomalu pečené kachní prsíčko na šalvějovém tvarohu s červenou řepou
• Grilované krevety na mandlovém gaspachiu se salsou verde
• Pečená roštěná na kořenové zelenině, bylinky, staročeský trdelník s pepřem, omáčka ze sušených hříbků
TOP 20 restaurací:
- Marriott hotel, Midtown Grill (Praha)
- Francouzská restaurace Art Nouveau (Praha)
- Spices Restaurant and Bar (Praha)
- Bellevue (Praha)
- Le Grill, The Grand Mark Hotel (Praha)
- Augustine Restaurant (Praha)
- Villa Richter (Praha)
- Aureole Fusion Restaurant & Lounge (Praha)
- Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)
- V Zátiší (Praha)
- Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)
- Terasa U Zlaté studně (Praha)
- Valoria (Brno)
- Mlýnec (Praha)
- InterContinental hotel, Zlatá Praha (Praha)
- Pot-au-feu (Praha)
- Bílá kráva (Praha)
- Grand Cru (Praha)
- Aria Hotel, CODA Restaurant (Praha)
- U Emy Destinnové (Praha)
Mňam Zážitky:
Doprovodný program Grand Restaurant Festivalu nabídl dohromady 6 víkendových “Mňam Zážitků”, v rámci nichž měli hosté možnost navštívit hned několik restaurací během jednoho a více dní. K nejatraktivnějším bezesporu patřila “Mňam Limuzína”, se kterou jsme navštívili Francouzskou restauraci v Obecním domě, Aquarius Restaurant a smíchovský Prolog Bar. Neméně úspěšná byla “Barokní procházka” s Pavlem Maurerem po historickém centru Prahy se zastávkami v Augustine Restaurantu, Bellevue a v restauraci Le Grill nebo “Lázeňský Mňam Bus”, který zavítal do Karlových Varů a Mariánských Lázní. Vedle “Mňam Zážitků” se uskutečnil jeden kurz vaření, dále také “Mňam Brunch” V Zátiší a v Mlýnci. Zájem byl samozřejmě i o značné množství “Mňam Balíčků”, které pravidelně kromě festivalové degustace nabízejí pobyt v luxusních hotelových resortech.
Grand Restaurant Festival 2016
93 vybraných restaurací z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant připravilo od poloviny ledna do konce února 2016 speciální degustační menu za zvýhodněnou cenu. Kuchaři z celé republiky opět nabídli jídla ve třech kategoriích: Gastronaut - "objevujme nové chutě", Inspirace - "ochutnejme tradiční recepty a Terroir - "buďme v rovnováze s přírodou".
Letošní ročník zaznamenal rekordní statistiky. Celkový počet návštěvníků festivalu vyšplhal na 32 430. To je přibližně o 5 000 více, než minulý rok. Rekord v celkovém počtu degustací v jedné restauraci prolomil Midtown Grill z hotelu Marriott v Praze (2 304). Na druhém místě se umístila restaurace Augustine (1 547) a na místě třetím V Zátiší (1 478). Do první dvacítky nejnavštěvovanějších mimopražských restaurací patří brněnské podniky Forhaus wine & restaurant (682), Valoria (582) a Chateau Mcely, Piano Nobile (680).
Do festivalu bylo zapojeno všech 14 krajů, 40 měst a celkem 93 restaurací.
Nejprodávanější menu (Midtown Grill)
• Koktejl z ráčků s krevetami a avokádem, toast z jemného chleba tramezzino s humřím máslem
• Lanýžová kroketa z vepřových líček a zeleniny na hráškovém pyré
• Grilovaný hovězí výběrový steak se smržovou omáčkou, s citronovým mille- feuille
Taste Waste:
Kromě obvyklých specialit za snížené festivalové ceny letos připravilo 23 podniků i unikátní ochutnávku ve stylu "Taste-Waste". Představili pokrmy, jejichž ingredience bývají často nevyužity a stávají se zbytečným odpadem.
Mňam zážitky:
Mezi nové atraktivní Mňam zážitky patřil bezesporu MňamBus do táborské restaurace Goldie a do Muzea čokolády. Další zastávka byla v Horních Dubenkách v romantickém Bistrot de Papa a závěrem tohoto víkendu MňamBus zastavil v Mikulově, kde účastníky provedl židovskou částí města a ochutnávkou jedinečné židovské kuchyně v hotelu Tanzberg osobně pan Vladimír Železný. Neméně atraktivní byla též MňamProcházka pro rodiče s dětmi jejíž součástí byla návštěva Muzea Karla Zemana nebo "Karibik v Praze" v populárním podniku Bodeguita del Medio, kde se uskutečnila degustace typických jídel, kubánských doutníků a věhlasných rumů.
Grand Restaurant Festival 2015
85 nejlepších a nejzajímavějších restaurací z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2015 vařilo od poloviny ledna do konce února za zvýhodněné festivalové ceny. Nejlepší šéfkuchaři naší země nabídli návštěvníkům jídla ve třech kategoriích: Gastronaut – objevujme nové chutě, Inspirace – ochutnejte tradiční pokrmy a Terroir – buďme v rovnováze s přírodou.
V rámci festivalu se vypilo přibližně 10 tisíc litrů přírodní minerální nebo pramenité vody z portfolia společnosti Kofola (Rajec, Evian, Badoit). Grand Restaurant Festival se konal ve 32 městech po celé České republice a navštívilo jej 27 831 hostů. Největší zájem byl jako obvykle v Praze, pak v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.
Nejnavštěvovanějším podnikem byla secesní Francouzská restaurace Art Nouveau v Obecním domě (známá též záběry z Menzelova filmu Obsluhoval jsem anglického krále). Její meníčko ochutnalo 1771 hostů. Menu:
• Vyzrálá hovězí svíčková s pistáciovou krustou, telecí glazé s kakaem, krém z kukuřice
• Grilované filátko z candáta s koprovou espumou, bramborové pyré a tartare z bio vajíček
• Kokosová sněhová koule plněná ostružinami, perníková hlína
Jako druhá nejnavštěvovanější skončila slavná restaurace V Zátiší (Staré Město)
• Indický předkrmový talíř – kuře tandoori a tomatovo-čočková polévka s kokos. mlékem
• Telecí ossobuco na černém pivě, šafránové rizoto, sezónní zelenina
• Mango cheesecake s maracuja omáčkou
a nový pražský podnik Valoria Castle & Garden Praha
• Čokoládovo-lanýžový dort s brusinkovou espumou
• Konfitovaná telecí líčka na koprovém velouté s karlovarským knedlíkem
• Jehněčí kotletky sous-vide s fregolou sarda s restovanými hřiby a liškami
Nejúspěšnější mimopražská v návštěvnosti byla Valoria z Brna.
• Filátko z candáta na topinamburovém pyré s fenyklovým salátkem
• Uzená kachní prsa na pražených kroupách s houbovým pyré a kachním jus
• Konfitovaný telecí jazyk zauzený v domácí udírně s křen. panna cottou a brusin. omáčkou
„Průměrná návštěvnost celorepubliková je 320 gastronautů na restauraci a v Praze 496 návštěvníků. Zajímavé je, že ačkoli mají hosté možnost vybrat si jedno, dvou či tříchodovou degustaci, více než 90% volí všechny tři chody. Aby prostě mohli ochutnat všechno, co festival nabízí.“ vysvětluje Pavel Maurer, zakladatel festivalu.
Největší zájem byl opět o michelinskou restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, která byla vyprodaná během několika minut po začátku předprodeje. Kapacita tohoto restaurantu je malá, proto nabízeli méně míst než jiné podniky.
MŇAM ZÁŽITKY
Festival doplňují gastronomicky laděné zážitkové akce. Hitem letošního ročníku se stala MňamLoď s orientální kuchyní, nedělní MňamBrunche a MňamProcházka historickým centrem Prahy.
Nechyběly MňamBusy – jednodenní gastronomické výpravy s workshopy. Letos za hledáním nejlepšího burgeru v Praze – Burger MňamBus nebo Luxusní MňamBus s redaktorkami časopisu Apetit. Za tajemstvím vína poprvé vyjela „retro“ (Ne)vinná MňamTram.
Oblíbené degustace propojené s pobytem v luxusním hotelu, originálním gastronomicky laděným programem, wellness službami či privátními workshopy – ty byly připraveny jako Mňam Balíčky a využilo jich 232 osob. MňamBalíčky v Praze byly v těchto vybraných podnicích: Terasa U Zlaté studně, Chateau St. Havel, The Mark Hotel
Za pobytem do regionů se vyjíždělo do: Chateau Mcely – Mcely, Grandhotel Pupp - Karlovy Vary, Miura – Čeladná, Zámek Liblice – Liblice, Zámek Zábřeh - Ostrava, Angusfarm – Soběsuky
DEGUSTACE PRO e-SVAČINKY
Grand Restaurant Festival podporuje 1 korunou z každé degustace charitativní projekt České abilympijské asociace s názvem e-Svačinky, který spojuje dvě důležitá témata: zdravé školní stravování dětí a začlenění handicapovaných spoluobčanů do společnosti. Ti pardubickým školákům svačinky vymýšlejí, připravují i rozvážejí.
Vítěz letošního Maurerova výběru Grand Restaurant 2015 a nositel mezinárodního titulu „Badoit Grand Chef“ Pavel Sapík - připravil speciální festivalovou recepturu pro e-Svačinky tzv. Svačinku De Luxe. Společně s festivalovým menu a za účasti organizátora festivalu - Pavla Maurera - ji zájemci ochutnali ve třech termínech v Terase U Zlaté studně a v restauraci Coda hotelu Aria. V tomto sesterském podniku speciální svačinky vznikly podle receptu skvělého chefa Davida Šaška.
Grand Restaurant Festival 2014
Grand Restaurant Festival nabídl jedovatou rybu Fugu i frgálovou zmrzlinu
83 nejlepších a nejzajímavějších restaurací z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2014 vařilo od poloviny ledna do konce února za zvýhodněné festivalové ceny. Grand Restaurant Festival se konal ve 30 městech po celé České republice a navštívilo jej 28 560 hostů. Nejvyšší zájem byl v Praze, druhým nejúspěšnějším městem bylo Brno a třetím Ostrava. Nejnavštěvovanějším podnikem se stal Marriott hotel, Midtown Grill šéfkuchaře Jana Wiesnera. Motto festivalu: „Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!“
„Letos jsme se rozhodli zkvalitnit výběr festivalových restaurací, a proto jsme snížili počet zúčastněných (minulý rok 101 podniků a letos 83). Průměrná návštěvnost na restauraci oproti loňskému roku naopak vzrostla z 303 na 344 hostů, z čehož máme velkou radost,“ vysvětluje Pavel Maurer, zakladatel festivalu.
Nejlepší šéfkuchaři naší země nabídli návštěvníkům jídla ve třech kategoriích: „To jste ještě nejedli“, „Ctíme tradiční recepty a zvyklosti“ a „Láska prochází žaludkem“. V rámci festivalu se vypilo necelých 10 tisíc litrů přírodní minerální nebo pramenité vody z portfolia společnosti Kofola. Na MňamBusech a MňamVlaku se prochutnávala šťáva UGO v množství odpovídajícímu zhruba 110 kg čerstvého ovoce nebo zeleniny.
Hosté GRF objevovali nové chutě. Například nejvýše položená restaurace Česka pražská Aureole nabídla předkrm v čerstvé bio-hlíně s estragonovým guacamole, či tartar z tuňáka s kaviárem. Ve vítězném podniku ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2014 Chateau Mcely, Piano Nobile lidé ochutnali zmrzlinu z kozího sýra s višňovým kompotem a toustíkem s tapenádou z černých oliv. U Bílé Krávy (Praha) připravili račí ocásky s pestem, rakytníkovou majonézou s pylem z včelích nožiček a k tomu šneky v tempuře. Další zvláštnost se objevila v Casa de Carli (Praha) – čokoládové tagliatelle s parmazánovou krustou. Miura hotel (Čeladná) vycházela z regionálních receptů, vymysleli hrušku v křupavém testě s frgálovou zmrzlinou. Japonská restaurace Miyabi (Praha) nabízela proslulou Fugu - jednu z nejjedovatějších ryb na světě.
NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ RESTAURACE FESTIVALU
Nejnavštěvovanější restaurací letošního festivalu se stal Marriott hotel, Midtown Grill šéfkuchaře Jana Wiesnera, který připravoval - restované krevety na zázvoru, telecí pečeni s nádivkou ze sušených brusinek, ořechů a grilovaný flank z výběrového chovu. „Grand Restaurant Festival je výborná akce pro veřejnost. Ukazuje, že i do hotelové restaurace je možné přilákat domácí klientelu, která má přirozenou obavu navštěvovat tyto podniky. Když se vytvoří atraktivní menu, tak je to možné,“ uzavírá letošní GRF šéfkuchař Jan Wiesner.
Těsně za ním skončil chef Jiří Štift z restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental, Prague, kde kromě skvělého menu připravili pro hosty i speciální čajovou směs jménem "Grand Restaurant Festival". Třetí místo obsadila Francouzská restaurace Art Nouveau se šéfkuchařem Janem Horkým. Další pozici zaujal šéfkuchař Pavel Sapík a jeho podnik Terasa U Zlaté studně, který se pyšní jedním z nejkrásnějších výhledů na Prahu.
Z mimopražských byla nejúspěšnější brněnská Valoria, která zároveň obsadila páté místo. K tříchodovému menu servírovali další tři chody navíc.
Největší zájem byl opět o michelinskou restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, která byla vyprodaná během 2 minut po začátku předprodeje. Kapacita tohoto podniku je malá, proto nabízeli méně míst než jiné podniky.
Mezi žhavé novinky patřily tématické gastronomické výpravy do TOP pražských podniků. Největší zájem byl o Singles MňamBus a Tajný MňamBus, u kterého hosté do poslední chvíle netušili, do jakých restaurantů se pojede a jaké menu ochutnají. „Singles MňamBus nebyl o hledání lásky na celý život, ale o poznání nových lidí se stejnou vášní pro dobré jídlo a příjemné debatě s nimi,“ řekla jedna z účastnic Andrea Marinová. Další novinkou se stal Farmářský MňamBus na Angusfarm do Soběsuk s 3chodovou degustací, prohlídkou farmy a školou míchání tataráku. Celodenní výlet s názvem „Příběh jídla“ směřoval nejprve na Farmu Košík a poté na luxusní zámek Chateau Mcely. Speciální MňamBus byl vypraven i pro vegetariány a nechyběla ani jízda s redaktorkami časopisu Apetit.
Letos bylo realizováno 90 MňamBalíčků neboli tříchodová festivalová degustace s ubytováním, wellness a dalším originálním gastronomicky laděným programem pro dva. Největší zájem byl o balíček na Angusfarm do Plzeňského kraje. „Jsme rádi, že díky balíčku mohli zájemci zažít poctivou gastronomii, noc v bio apartmánu, navštívit farmu, odvézt si naše produkty a dozvědět se o cestě masa z farmy až na talíř. Máme radost, že lidi čím dál více zajímá původ a kvalita surovin a že příroda a farma, u které se naše restaurace nachází, je přitahuje,“ říká Václav Silovský, majitel Angusfarm.
Poprvé gastronauti vyjeli dvoudenním MňamVlakem z Prahy přes Ostravu do Rožnovských pivních lázní. Ochutnali menu restaurace Legend ostravského Imperial hotelu, regionální speciality Rožnovského pivovaru a špičkovou gastronomii designovém hotelu Miura, kde vládne známý šéfkuchař Michal Göth. „Tato kulinářská expedice byla vyprodána již v prosinci. Češi se pomalu stávají gastronauty a jsou ochotni cestovat za jídlem přes půl republiky. Osobně mě velmi překvapilo složení „účastníků zájezdu“ - gynekolog, patolog, lékárník, vinař, právník, dodavatelka exotermických nástavců, oční optik, tělocvikářka, účetní, majitel čerpací stanice, daňový poradce, učitelka češtiny a psychologie, realitní makléř, pojišťovák, personalista a stavbyvedoucí. A ještě navíc byli z různých koutů naší republiky!,“ shrnuje Pavel Maurer.
Grand Restaurantu 2014 se zúčastnilo:
83 nejlepších a nejzajímavějších restaurací z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2014. Festival se konal ve 30 městech po celé České republice a navštívilo jej 28 560 hostů.
Nejvyšší zájem byl v Praze, druhým nejúspěšnějším městem bylo Brno a třetím Ostrava. Nejnavštěvovanějším podnikem se stal pražský Marriott hotel, Midtown Grill šéfkuchaře Jana Wiesnera.
Grand Restaurant Festival 2013
Hosté Grand Restaurant Festivalu „Nejí blbě!“
101 nejlepších a nejzajímavějších restaurací z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2013 vařilo od poloviny ledna do konce února za zvýhodněné festivalové ceny. Grand Restaurant Festival navštívilo 30 585 hostů. Motto festivalu „Nejezte blbě!“ se ukázalo jako správné. Je vidět, že Čechům přestává být jedno, co si dávají do pusy!
Zadání pro nejlepší šéfkuchaře naší země bylo jasné: mistrovský kousek, nejlepší jídlo od maminky a farmářský či tradiční pokrm. Restaurace používaly kvalitní lokální suroviny - med, sýry z farmy a vlastní dodavatele masa...
Restaurace Bohém, Aplaus hotel v Litomyšli nabízela grilované filety z litomyšlského pstruha z místních sádek. Brněnský Noem Arch servíroval vyzrálý hovězí krk z plemene Angus z farmy Mitrovský dvůr. Bílý mlýn v Liberci představil grilované medailony z panenky Přeštických vepřů. Farma hotel v Pelhřimově nabídla jemně rozpečený zrající kravský sýr Bastion z malé farmy v Krasolesí na Vysočině podávaný s teplými domácími povidly z vlastní zahrádky. Plzeňské Indigo, Hotel Hazuka připravil čokoládový dortík s makovým krémem a medem od místního včelaře.
NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ RESTAURACE FESTIVALU
Nejvyšší návštěvnost byla v Praze, druhým nejúspěšnějším městem bylo Brno jako v minulém roce. „Osobně mě mrzelo, že některé skutečně atraktivní podniky s lákavým meníčkem byly málo navštívené pouze z toho důvodu, že byly malinko z ruky. Pár kilometrů od státní hranice nebo v neznámé vesničce. Bohužel, u nás to je stále jiné než ve Francii či Itálii, kde lidé běžně jedou až třicet kilometrů za dobrým kuchařem, třeba jen na oběd...“ bilancuje zakladatel festivalu a vydavatel Grand Restaurantu Pavel Maurer.
Nejnavštěvovanější restaurací letošního festivalu se stal Mandarin Oriental, Essensia, kde je šéfkuchařem Jiří Štift, který je známý také jako porotce z televizní soutěže MasterChef. Na druhém místě stejně jako v letech 2011 a 2012 skončilo Bellevue se šéfkuchařem Petrem Burešem. Třetí místo obsadila restaurace U Emy Destinnové, kde vládne americký šéfkuchař Steven Trumpfheller. Dalším v pořadí se stal podnik U Bílé krávy, který letos vsadil na menu plné gastronomických unikátů - krokodýlí filet a žabí stehýnka, což dokazuje, že lidé rádi zkouší nové chutě. Z mimopražských restaurací byla nejúspěšnější La Bouchée (Brno), kteří podávali například pomalu pečený bio jehněčí z moravských Bílých Karpat.
Největší zájem byl o michelinskou restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, která byla vyprodaná během 9 minut po začátku předprodeje, který byl spuštěn hodinu po půlnoci 1.12. 2012. Musíme však upozornit, že kapacita v tomto podniku je poměrně malá, proto v rámci festivalu nabízeli méně míst než jiné podniky. Nebyla tedy nejnavštěvovanější, ale byl o ni rozhodně největší zájem. Stejně tak byl velký zájem o další michelinský podnik Radisson Blu hotel, Alcron.
„Letos poprvé vyjel dvoudenní Mňam Vlak do Olomouce a jednodenní do Brna. Gastronomická expedice do Olomouce byla beznadějně vyprodána. Motta „Nejezte blbě!“ jsme se drželi i u těchto spanilých jízd, kde lidé ochutnali degustační farmářské menu společnosti JLV, známých chefů Jiřího Krále a Jaroslava Sapíka,“ shrnuje Pavel Maurer. Kulinářské zážitkové výpravy s Mňam Busem se konaly po Praze i mimo Prahu. Bio Mňam Bus za Hankou Zemanovou do Biopekárny Zemanka byl ve znamení farmářského rautu snoubeného s biovíny, hosté si upekli také vlastní sušenky. Novinkou byl Mňam Bus po Praze se zakončením ve vítězném baru z ankety Grand Bar 2013 - U Staré studny. „Celkem se uskutečnilo 9 tras. Největší zájem byl o trasu: Mandarin Oriental, Essensia, Chateau St. Havel, Bellevue, která byla dlouho dopředu vyprodána. Letos se nám potvrdilo, že se lidé na tuto ojedinělou akci rádi vracejí, nejvíce hostů se účastnilo z Prahy, z regionů to byly – Teplice, Plzeň, Liberec, Ústí nad Labem, ale přijeli také gastronauti ze Slovenska. Jsme rádi, že jedna z našich zásad - „Objevujme nové chutě, buďme gastronauty“ začíná fungovat,“ vysvětlila tisková mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.
Velkým překvapením byla letošní novinka Mňam Balíčky – realizováno bylo 73 balíčků. Tříchodová festivalová degustace s ubytováním, wellness a dalším originálním gastronomicky laděným programem pro dva byla uskutečněna společně s agenturou CzechTourism a projektem Czech Specials. V nabídce byly opravdové skvosty: Chateau Mcely, Chateau Kotěra, Grandhotel Pupp, Radisson Blu hotel, Alcron a Aria hotel. „Podpora gastronomických pobytů formou Mňam balíčků je novou ideou Grand Restaurant Festivalu. Nadšení z tohoto produktu oslovilo také nás v Grandhotelu Pupp a rádi jsme se do projektu zapojili. Do balíčku jsme se snažili zahrnout co nejvíce lákavých služeb a věříme, že se nám to povedlo. O spokojenosti pak musí hovořit sami hosté." Jitka Markusová, Grandhotel Pupp.
Návštěvnost webu Grand Restaurant Festival od spuštění předprodeje 1.12.2012 do 28.2. 2013 byla 236 852 tisíc návštěv, což je 61% nárůst oproti loňskému roku. Dne 15. ledna jsme zaznamenali nejvyšší počet návštěv za den a to 9 577.
Grand Restaurant Festival 2012
Na III. ročníku Grand Restaurant Festivalu si pochutnalo přes 22.000 hostů
Grand Restaurant Festival probíhal od 15. ledna do 15. února ve 12 krajích, 20 městech a ve vybraných 63 TOP restauracích z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant 2012. Hosté mohli ochutnat luxusní delikatesy za snížené ceny. Festival navštívilo 22.354 hostů, oproti minulému roku došlo opět k navýšení. Hitem letošního festivalu byl Mňam Vlak.
Zadání pro nejlepší šéfkuchaře naší země bylo jasné - uvařit 3 pokrmy: mistrovský kousek, nejlepší jídlo od maminky a Czech Specials nebo tradiční pokrm. Letos se festival nesl v duchu receptur z lokálních surovin. Například v Olomouci jsme mohli ochutnat uzená kachní prsíčka na salátu z Bystročického zelí, v Brně pstruha od rybáře Šopíka, v Plzni morkové řezy se švestkovo-pivní merendou či dušenou pražskou šunku s pyré z červené čočky. Největší zájem byl o celé degustační menu (3 festivalové pokrmy, víno či pivo, minerální voda, 600 Kč). Nejvyšší návštěvnost byla v Praze, druhým nejúspěšnějším městem bylo Brno, na třetím místě Olomouc a bramborovou medaili získala Ostrava. „Osobně mě hodně překvapilo městečko Krnov uprostřed Jeseníků, kde se účastnila jediná restaurace - Cvilín hotel byl pátý nejlepší,“ bilancuje zakladatel festivalu a vydavatel Grand Restaurantu Pavel Maurer.
Nejnavštěvovanějším podnikem letošního festivalu se stal Obecní dům, Francouzská restaurace Art Nouveau. „Festival pro nás znamená větší otevřenost hostům, kteří naší restauraci během roku většinou nenavštíví, ale také příležitost prezentace širšímu spektru tuzemské a lokální klientely. Hodnotíme ho kladně, nezúčastňujeme se kvůli profitu a není pro nás v uvozovkách důležité, jestli nás během festivalu navštíví pět set, tisíc nebo tisíc pět set osob. Líbí se nám myšlenka,“ vysvětluje šéfkuchař Francouzské restaurace Art Nouveau Jacques Auffrays.
Na druhém místě jako v loňském roce skončilo Bellevue se šéfkuchařem Petrem Burešem a třetí restaurace Mandarin Oriental hotel, Prague, Essensia, kde sestavil menu šéfkuchař Jiří Štift. V průměru navštívilo během festivalu každou restauraci 355 labužníků.
Vítězná restaurace ankety Grand Restaurant 2012, Terasa U Zlaté studně, byla vyprodaná během 14 dnů po začátku předprodeje. Musíme však upozornit, že kapacita v tomto podniku je poměrně malá, proto v rámci festivalu nenabízeli tolik míst, jako například Francouzská restaurace, Obecní dům. Nebyla tedy nejnavštěvovanější, ale byl o ni rozhodně největší zájem. Stejně tak byl velký zájem o restauraci Sansho (10. místo v anketě GR), která byla také kompletně vyprodaná.
V rámci festivalu proběhla dne 29. ledna 2012 v Terase U Zlaté Studně netradiční událost tzv. Svíčková s Amnesty. Šéfkuchař Pavel Sapík připravil 72 porcí tohoto mistrovského kousku. Každý host navíc získal skutečnou svíčku Amnesty International, recept od pana Sapíka a certifikát s podpisem Pavla Maurera a Marka Martina (ředitel AI). „Výtěžek z každé svíčkové bude použit na ochranu lidských práv v Číně, Íránu a Sýrii. Celkem za osm měsíců získalo Amnesty International 49 153 podpisů k petici 3 minuty stačí. Jsem moc ráda, že nás oslovili ke spolupráci a že jsme mohli naším projektem trochu pomoci,“ říká producentka festivalu Monika Maurerová.
Grand Restaurant Festival odstartoval speciální zážitkovou výpravou „Mňam Vlak". Jelo se z Prahy do Olomouce, oficiálním dopravcem se staly České dráhy a ve vlaku hosté ochutnali menu Nové gastronomie společnosti JLV pod vedením šéfkuchaře Jaroslava Sapíka a Jiřího Krále. V Olomouci hosté navštívili 3 vybrané restaurace. „Zájem o Mňam Vlak byl enormní, vyprodán byl během 14 dnů. Účast byla různorodá – od generálního ředitele po řidiče pošťáckého auta. Setkali jsme se s názorem, že v příštím roce bychom měli vypravit Mňam Vlak z Olomouce do Prahy, tak už na tom začínáme pracovat,“ sdělil Pavel Maurer.
V rámci GRF letos opět vyjel do pražských ulic „Mňam Bus“. Účastníci každého gastronomického výletu ochutnali v průběhu jednoho dne šest mistrovských pokrmů, navštívili tři vybrané restaurace a osobně se setkali s TOP šéfkuchaři. Hosté si vybírali ze čtyř okruhů, oproti minulému roku se jezdilo v sobotu i neděli a poprvé jsme vyjeli také z Prahy do Plzně. Celkem bylo vypraveno 9 Mňam Busů. O slavnostní přípitek se postaral exkluzivní dovozce moldavských vín společnost MOLD VIN CZ. Zájem o Mňam Bus byl opět veliký. „Musím říct, že mě hodně překvapilo, kolik lidí se na akci vrátilo po zkušenosti z minulého ročníku. Na každé trase jsem potkávala známé tváře – například přijela parta ze Slovenska, pánové z Vídně, kteří absolvovali všechny 4 okruhy, či rodinka, která si říkala Hujerovi! Letos jsme měli nejstarší účastnici – dámu, jenž oslavila v Mňam Busu 80. narozeniny. Hosté projevili zájem o další dopravní prostředek Mňam Loď,“ řekla tisková mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.
Grand Restaurant Festival 2011
Druhý ročník probíhal v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Karlových Varech, Liberci, Plzni a v Nepomuku a festival navštívilo 19.996 hostů.
Filátko z candáta s glazurovanými račími ocásky, telecí líčko dušené na víně, či plátky z vepřové panenky na omáčce z černých lanýžů - to je jen malá ukázka toho, co mohli milovníci dobrého jídla na festivalu ochutnat. Zadání pro restaurace: mistrovský kousek šéfkuchaře, nejlepší jídlo od maminky, regionální/národní specialita. Největší zájem byl o celé degustační menu (3 festivalové pokrmy, víno či pivo, minerální voda, 600 Kč). Součástí degustačních menu bylo pivo Pilsner Urquell a Master. Největší návštěvnost byla v Praze, druhým nejúspěšnějším městem bylo Brno.
Nejnavštěvovanější podnikem letošního festivalu se stala restaurace V Zátiší. Na druhém místě skončilo Bellevue a třetí restaurace SaSaZu. V průměru navštívilo během festivalu každou restauraci 476 labužníků.
Vítězná restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant byla vyprodaná během 48 hodin po začátku předprodeje. Důležitým faktorem je kapacita vybraných restaurací, například La Degustation Bohême Bourgeoise je poměrně malá restaurace, proto v rámci festivalu nemůže nabízet vysokou kapacitu míst. Nebyla tedy nejnavštěvovanější, ale byl o ni rozhodně největší zájem. Stejně tak jako o Radisson Blu hotel, Alcron. Důležitým faktorem bylo, jak šéfkuchaři sestavili letos festivalové menu, například malá restaurace U Emy Destinnové měla jednu z nejatraktivnějších degustací letošního ročníku Grand Restaurant Festivalu.
Některé festivalové restaurace si letos připravily i doprovodný program či zajímavé dárky. Například v restauraci Miyabi jste mohli ve vybraných dnech vidět tančit geishu. President hotel, Vltava připravil pro hosty na památku knihu receptů jednotlivých festivalových pokrmů. V restauraci La Bouchée jste dostali ke každému chodu pro porovnání ochutnávku ne jednoho, ale hned dvou vín a mohli jste si tak vyzkoušet práci sommeliera. Brněnská Noem Arch nabízela na závěr degustace čokoládový košíček s pralinkovým krémem, ozdobený pravým cvrčkem v karamelu. V olomouckém hotelu Alley byla každá žena obdarována květinou.
Letos se zúčastnila i restaurace Promenáda z Karlových Varů, která patří mezi podniky, kam chodí opravdu velmi známé osobnosti. V Plzni byla nejúspěšnější restaurace Golden Fish, která servírovala regionální specialitu kančí kýtu pečenou v sádle s kaštanovou nádivkou..
V rámci Grand Restaurant Festivalu poprvé vyjel do pražských ulic tzv. Mňam Bus. Účastníci tohoto gastronomického výletu ochutnali v průběhu jednoho dne šest mistrovských pokrmů, navštívili tři vybrané restaurace a osobně se setkali s TOP šéfkuchaři. Po celou dobu akce je vozil speciální Mňam Bus, takže lidé mohli nerušeně degustovat a zároveň popíjet. Hosté si mohli vybrat ze dvou okruhů. Nechyběl slavnostní přípitek od společnosti Bacchus a unikátní servírovací rituál Master. Zájem o Mňam Bus byl enormní až překvapivý, na tuto akci přijeli i gurmáni ze Slovenska či se sjela sedmičlenná rodina z celé Evropy. Někteří účastníci zvládli prochutnat a prožít oba dva okruhy. Všech pět termínů bylo rychle vyprodaných a zájem o akci projevily i restaurace z Brna.
Grand Restaurant Festival 2010
První ročník Grand Restaurant Festivalu probíhal v Praze a zúčastnilo se 7 055 hostů.
Od 15.1. do 15.2. 2010 probíhal v patnácti českých restauracích 1.ročník GRAND RESTAURANT FESTIVALU, který nabízel luxusní delikatesy za festivalové ceny. Milovníci dobrého jídla ochutnali svíčkovou - národní pokrm (Czech Specials), mistrovský kousek šéfkuchaře a nejlepší jídlo od maminky.
Největší oblibě se těšila Francouzská restaurace v Obecním domě. Na druhém místě skončila restaurace V Zátiší, třetím nejnavštěvovanějším festivalovým podnikem byl restaurant Bellevue. Čtvrté místo SaSaZu. Páté místo Essensia, Mandarin Oriental. Šesté místo Radisson Blu Hotel, La Rotonde. Vítězná restaurace z publikace Maurerův výběr GRAND RESTAURANT - La Degustation Bohême Bourgeoise byla jako jediná vyprodaná již před začátkem samotného festivalu!
Největší zájem byl o degustační ochutnávky za 600 Kč (3 degustační porce, 2 minerálky 0,33 l a 0,5 l vína). Nejčastěji lidé ochutnávali mistrovský kousek šéfkuchaře. Festival navštívilo 76% lidí z Prahy a mimopražští tvořili 24%.
Podobné festivaly mají v zahraničí již dlouholetou tradici, tato kulinářská novinka však v Čechách nevznikla jen jako inspirace. „Radili jsme se s některými restauracemi a hotely, jak přitáhnout pozornost lidí k jejich podnikům, jak reagovat na slabé povánoční měsíce, jak odolávat mnoha procentnímu poklesu příjmů v gastronomii. Náš návrh byl jednoznačný - vy nabídněte naprosto bezkonkurenční ceny na vaše delikatesy a my vám garantujeme, že o tom dáme vědět široké veřejnosti. A ukázalo se, že to funguje,“ vysvětluje Pavel Maurer, zakladatel GRAND RESTAURANT FESTIVALU.
Jediná mimopražská restaurace Na Štěpáně v průběhu festivalu nechala vyrobit limitovanou šarži vína. K dispozici bylo v půl litrových lahvích k festivalovému menu. Vína byla lahvována speciálně pro tento festival.