Galerie Grand Restaurant Festivalu 2019

Zahajovací galavečer

Úterý 15.1. 2019, 19h
Four Seasons hotel, CottoCrudo
Veleslavínova 2, Praha 1 - Staré Město

Jeden z nejslavnějších 5***** hotelových řetězců na světě. V Praze tu spali a jedli Roling Stones nebo Madonna. Návštěva restaurace i hotelu nabízí neopakovatelný kulinární a estetický zážitek. Pavel Maurer zahájil gala večer v Cotto Crudo několika tajemnými informacemi o Leonardu da Vinci. Večeře v hotelu Four Seasons proběhla pod taktovkou šéfkuchaře Leonarda di Clemente. Degustace v renesančním stylu bbyla doprovázena výběrem italských vín.

Menu
 
Cibreo
Artyčokovo bramborový krém s kuřecím hřebínkem
(pochází z vesnice Vinci, milovala též Kateřina Medicejská)

Trippa
Ravioly s dršťkami a mátou v caciuocco omáčce
(oblíbené ve Florencii)

Anatra All’Arancia
Kachna na pomerančích s kaštanovými gnocchi a sladkokyselou červenou cibulkou
(jedno z prvních komplikovanějších jídel italských kuchařů v 15. stol.)

Zuccotto
Zuccotto semifreddo s Vin Santo Sabayon
(typický dezert v Toskánsku)

 

Kód da Vinci s Pavlem Maurerem

Neděle 20. 1. 2019, 12h
Villa Richter; King Solomon; Aria, Coda

Procházka zimní Prahou za tajemstvím Malé Strany, Starého Města, Karlova mostu s degustací ve vybraných restaurantech. Budete ochutnávat, chodit, aby vám trochu vytrávilo, a po cestě „objevovat“ renesanční pamětihodosti, jež vznikly v době Leonarda da Vinci v našem hlavním městě.

Program
Sraz v 11.45 v restauraci Villa Richter - Staré zámecké schody 6, 
Praha 1 - Hradčany

1. Villa Richter
Stověžatá Praha z ptačí perspektivy

Welcome drink
“Crostini toscani con prosciutto crudo, ricotta e fichi” – Crostini šunka, ricotta a fík
“Brasato di cinghiale con vino Chianti” – Pomalu dušená kančí plec na víně Chianti
Párování vín

2. King Solomon
Židovské město - synagoga, mezuza, hřbitov Rabbi Löw

“Goldene Jojch, kneydlekh, kreplach” – zlatý kuřecí vývar, macesový knedlíček, masový šáteček
“Katshke, shmalts leber, tsholnt, kugel” – křupavá kachna, jatýrka na sádle, zauzený šoulet
Párování vín a digestiv nakonec

3. Procházka po významných židovských památkách

4. Aria Hotel, CODA Restaurant
Aria - výtvarné a gastronomické umění na dlani
 
Dušená telecí líčka, Chianti Classico, bio polentová kaše, parmezánová espuma
Skořicová panna cotta, Amaretto, hruška, pistácie, kandovaný pomeranč
Párování vín, digestiv a káva nakonec

 

Etika a etiketa

Sobota 26.1. 2019, 12h
Francouzská restaurace Art Nouveau

Jedinečná možnost zažít krásu secesní restaurace Art Nouveau spojenou s výukou etikety a ochutnávkou místní gastronomie pro rodiče s dětmi. Ukážeme pravidla chování u stolu, prostírání, etikety ve společnosti a přitom se znamenitě najíme! Děti obdrží certifikát o absolvování a malý dárek. 

Nakonec vám Pavel Maurer prozradí „Jak nejíst blbě!“

Program
Sraz v 11:45 ve Francouzské restauraci Art Nouveau - náměstí Republiky 5, Praha 1 - Staré Město (Obecní dům)

Festvalové menu
Pošírovaná ústřice Fine de Claire v proseccu, omáčka z crème fraîche, marinovaná jablka
Steak z vyzrálé loupané plece, topinamburové pyré, karamelizovaná mrkev, telecí demi-glace
Palačinka s pomerančovou zavařeninou, likérem Grand Marnier a vyšlehaným tvarohem

 

Poslední večeře

Čtvrtek 28. 2. 2019; 19h 
Terasa U Zlaté studně, U Zlaté studně 4, Praha 1 - Malá Strana

Pokud v závěrečný festivalový den hledáte opravdu výjimečné místo a chcete odhalit skrytá tajemství, tak tato restaurace - vítěz ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2019 s překrásným výhledem na celou Prahu, je skvělou volbou.

Zažijete jedinečné 7chodové degustační menu s vinným párováním špičkových italských vín a nečekanou delikatesu z obrazu Leonarda da Vinci “Poslední večeře”.

Chef Pavel Sapík a Pavel Maurer představí unikátní objev.

Degustační Menu

Amuse Bouche
Rustico Prosecco di Valdobbiadene brut, Nino Franco

Uzený úhoř na rizotu z červené řepy, zeleninovou raviolou a foie gras pěnou
Pinot Bianco Cora DOC Colterenzio, Alto Adige  

Kaštanové cappuccino s pikantním popcornem

Na másle pečený mořský vlk podávaný s mátovou čočkou a mrkvovým pyré, přelitý sosem z jeruzalémských artyčoků
Arneis Langhe DOC Cordero di Montezemolo, Piemonte  

Královské holoubě z Anjou s karamelizovanou čekankou na pomerančích a čokoládovo-koňakovým sosem
Castello di Verrazzano, Chianti Classico DOCG Toscana 

Dýňová pěna na čokoládové oplatce s marinovaným kumkvatem, ořechovým sponge a domácí kaštanovou zmrzlinou
Moscato d´Asti La Serra DOCG Marchesi di Gresy, Piemonte  

Variace domácích pralinek a petits fours
Grappa di Barolo Riserva Paolo Marolo, Piemonte