Galerie Grand Restaurant Festivalu 2020
Slavnostní zahájení festivalu v Iglú
Středa 15.1. 2020, 19h
DupleX, The Rooftop Venue
Václavské nám. 21, Praha 1
XI. ročník festivalu začíná v zimních prosklených iglú ve střešní restauraci Duplex na Václavském náměstí, která nabízí nevšední výhledy na noční Prahu. Degustační sci-fi menu: Válka světů, Marťané přistáli, Měsíční moře klidu, NASA: motory jsou zažehnuty, Planeta prstenů, Směrem k odletové dráze. “Space” koktejl nakonec.
Menu
Válka světů
DupleX & Jeff Wayne v asociaci s Maurer Grand Restaurant Festivalem
Marťané přistáli
Lízátko ze zahradního hrášku a máty s kosmickým wasabi prachem
Franciacorta Rose DOCG Brut
Měsíční moře klidu
Čerstvá & uzená lososová terina s citronem a koprovým krémem
Southbank Estate, Sauvignon Blanc, Marlborough
NASA: motory jsou zažehnuty
Perlivá japonská hruška servírovaná s burbonovým sorbetem
Jeden malý krok pro každodenní strávníky, velký krok pro milovníky žeber
Pomalu vařené toskánské žebro bez kosti posazené na orbitu z patata purée
Malbec, Callia Alta, Mendosa
Planeta Prstenů
Venušiny Pistáciové koule plovoucí v maracuja želé posypaných vesmírným prachem
Amalaya Dulce Torrontes Riesling, Argentina
Směrem k odletové dráze
francouzské šampaňské s aroma kvítků holandských růží
Pojďme k pramenům
18. - 19. 1. 2020
Pupp Grandhotel, Grandrestaurant,
Tusculum
Spali a jedli tu J. W. Göethe i Robert de Niro. A co vy? Gastronomický víkend zažijete v našich nejslavnějších lázních s ochutnávkou místních kulinárních hvězd s průvodcem Pavlem Maurerem. Povečeříte festivalové degustační menu a ubytujete se na jednu noc v pokoji kategorie Superior. Snídaně, prohlídka hotelu, volný vstup do Pupp Royal Spa. Druhý den procházkou po promenádě dojdeme na oběd do další festivalové restaurace Tusculum se “sci-fi” menu. Vlastní doprava.
Menu Pupp Grandhotel, Grandrestaurant
Ceviche z candáta
Kuře na paprice v moderním pojetí s máslovými noky
Jablková žemlovka, jogurtová zmrzlina
Menu Tusculum
„Amarouny“: tartar z červené řepy, gel z červené řepy, chipsy z červené řepy, pudr z červené řepy
„Fantasy“: vepřová panenka sous-vide, dýňové pyré, pěna z jablka a yuzu, pistáciový chips
„Vesmír“: čokoládové lanýže, čokoládová pralinka, mléčný chips, sponge, čokoládová hlína, vanilková vůně
Můj vztah k planetě
26. ledna 2020
Francouzská restaurace Art Nouveau
Šéfkuchař Patrik Bečvář, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů, si pro vás připravil degustaci pokrmů, kterou sám okomentuje a s vámi ochutná. Představí nové ingredience, které hledají cestu odpovědného vztahu k planetě a udržitelnému rozvoji. Pavel Maurer přiblíží, co pro něj znamená pojem “Nejezte a nežijte blbě!”
Menu
Welcome drink: Prosecco Serenissima, Veneto, Itálie
Amuse-bouche: Sušený jelení hřbet, mrkvové pyré, mrkvové chipsy, pesto z mrkvové natě
Předkrm: Salát z kadeřávku a mangoldu, marinovaný alpský siven s koprem, dýňové chutney se zázvorem
Mezichod: Polévka z mořských řas a sojových bobů, zastřené vejce, marinované houby shitake
I. Hlavní chod: Konfitovaný český "přeštík", glazovaný česnek, pečené zelí, nákyp z bulguru, cider omáčka
II. Hlavní chod: Hřbet z jelena Sika s kaštanovou krustou, relish z červené řepy a jablek, bramborová hash, telecí demi glace s jalovcem
Dezert: Sušené švestky plněné marcipánem, anglický krém, strouhaný dubenecký perník
Balíček při odchodu – zavařenina...
Degustace budoucnosti v oblacích
25. ledna 2020
Aureole
Pod vedením slavného šéfkuchaře Jiřího Krále restaurace Aureole představí v 27. patře s dechberoucím výhledem na Prahu pokrmy jaké jste možná ještě nikdy neokusili a suroviny, které budou určitě zajímat i příští generace. Manželé Maurerovi věnují tento zážitek podpoře projektu UNICEF zaměřeného na pomoc podvyživeným dětem.
Menu
Zeleninové kapsle – cizrna, chilli, olivy, špenát
Fermentovaná infuze – zelenina, houby a zázvor v pikantním chilli koření
Granulovaná strava – z oblasti Snavorp s příchutí Foie gras de Canard
Bílkoviny budoucnosti – hmyzí delikatesy – uzené saranče a potemník peruánský v křehké tempuře, quinoa krém
Super food – chlorofyl – Green sushi food, avokádo, wakame řasy, řeřicha, Edamame fazolky, kaviár Kikkoman, wasabi
Cannabis happy food – Sake cannabis
Vitamínový extrakt – kokosový ořech s kukuřičným krémem, koriandr, zelené chilli, ječmen, Guarana
Živočišný protein „Bio Tori“ - karaage na dřevěném uhlí
Doporučená denní dávka sacharidů a proteinů – „Rakadský cvrček“ v karamelu čokoláda brownies z udržitelných plantážích N´ugen, citronový oleo sacharum
Nápoje
Instant pleasure – gin, domácí vermut sweet, tripple sec
Pure element – Angostura 3y., citronový oleo sacharum, citronový klarifikovaný cordial, yuzu, perníkový sirup
Essence – Tanqueray No. 10, lillet blanc, limetovo-okurkový bezinkovo-vanilkový cordial
Synergig – Chopin potato vodka, limetový cordial, jablko, medová voda, fialka
„Budoucnost po italsku“ aneb „Puglia Casa Mia“
24. ledna 2020
Four Seasons hotel, CottoCrudo
Zajímá vás, jak využívá suroviny italský šéfkuchař Leonardo Di Clemente z pohledu jedné z největších gastronomických velmocí světa? V restauraci Cotto Crudo ochutnáte typické i netradiční ingredience i rodinné recepty pocházející z jeho rodného kraje! To vše za doprovodu vín Colli della Murgia. Průvodcem večera bude Pavel Maurer.
Menu
Losos – uzený domácím způsobem
Cavatelli pasta – kalamáry, cacio a pepe omáčka, čočka
Telecí variace – mléčná telecí svíčková, houbovo-lanýžové pyré
Mangový non-cheesecake – makadamovo kokosová krusta, marmeláda z citronové trávy a klementínek, borůvková omáčka
Kámen mudrců a elixír života
2. února 2020
Aquarius Restaurant
Alchymist Grand Hotel & Spa, Aquarius Restaurant nabídne šéfkuchařovo špičkové kulinární pojetí „nesplněného snu“ všech alchymistů, farmaceutů a chemiků. Těšte se na chutě, které ještě neznáte! S Pavlem Maurerem prožijete genius loci tohoto zajímavého místa na Malé Straně.
Menu
Cuvée Gold Brut
Gratinovaná ústřice – šampaňský sabayon, bylinky
Humrový bisque – marinované krevety, zelenina
Šafránové risotto – plátkové zlato, chips ze sýru Grana Padano
Perlička – polenta, fenykl, mladá zelenina
Pomerančové Crème brûlée – lesní plody