Galerie Grand Restaurant Festivalu 2018

Slavnostní Superfood Raut

Pondělí 15.1. 2018, 19h - 21.30h
Francouzská restaurace Art Noveau, Obecní dům - Náměstí Republiky 5, Praha 1

Slavnostní zahájení festivalu v klenotu české secese s Pavlem Maurerem a šéfkuchařem Patrikem Bečvářem. Čeká vás naprosto unikátní degustace speciálního superfood menu ve formě velkolepého rautu. Pokrmy budou párovány s vybranými nápoji a můžete se těšit i na malé překvapení nakonec v duchu „něco s sebou“.

Menu

Studené pohoštění
Prosciutto z jeleního hřbetu dýňové pyré se zázvorem, marinovaná hlíva ústřičná
Foie gras s karamelizovaným cukrem, marmeláda z jablek
Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem
Zeleninové crudité s humusem

Polévka
Čočková polévka s kokosovým mlékem a tandoori kořením

Teplé pohoštění
Treska marinovaná v miso pastě, grilované bok choy s koriandrem
Hovězí žebro tažené 24h, pórkové velouté, pečené brambory na soli s uzeným špekem a petrželí
Krémové ragú z hlívy ústřičné a květák, rýže basmati
Krutí roláda plněná chorizem a špenátem, pečené batáty s petrželí
Marinované krevety s guacamole

Cukrárna
Chia puding s mangem
Pohankový koláč s borůvkami
Malinové trifle s tofu a sójovým jogurtem
Dýňový tvarohový dort
Variace sorbetů (kiwi, borůvka, citrón, švestka)
Čokoládové brownies s kakaovými boby a oříšky
Brusinková pěna s granátovým jablkem

 

Fauna, Flora, Aqua

Sobota 20.1. 2018, 12h - 19h
Levitate restaurant, Štěpánská 14, Praha 1

V tomto Mňam zážitku vás Pavel Maurer zve do restaurace Levitate, oázy klidu uprostřed ruchu velkoměsta. Na začátek vás čeká osmichodové degustační “superfood menu” asijsko-nordické kuchyně plné neotřelých kombinací přinášející čerstvý vítr do pražské gastronomie. To vše s vinným doprovodem nebo exotickými šťávami dle receptů šéfkuchaře. Poté se společně přesuneme do místa reflektujícího kořeny šéfkuchaře – velkotržiště, kulturního a obchodního centra SAPA – v odborném doprovodu týmu Levitate. Prohlídneme si unikátní vietnamskou tržnici, navštívíme místní obchody s potravinami a nebude chybět ani degustace autentických delikates. Zavítáme také do buddhistického chrámu a v závěru zažijeme originální “cooking class” pod vedením chefa Levitate spojenou se soutěží, ve které si vyzkoušíte vařit z lokálních ingrediencí a superfood.

 

Asian Temple "Vůně a Chutě Asie"

Sobota 10.2. 2018, 14h - 20h
Asian Temple, Bílkova 13, Praha 1

Na úvod dostanete životodárný welcome drink, po kterém se budete cítit svěží a příjemně naladěni na pozdní asijský brunch. Následovat bude vícechodová degustace několika kuchyní ve formě bufetu: stará Čína, Japonsko, Thajsko, Indonésie, Bali a Indie. Čeká vás výběr tradičních a autentických receptur a pokrmů včetně několika druhů polévek, svěžích salátů, mořských plodů a nejrůznějších masových i vegetariánských specialit. Sladkou tečkou bude dezert od místního kreativního cukráře.

Zažijete pravou “Teppanyaki Show” na horkém železném stole v podání pana Meka z Thajska, při které nejen ochutnáte připravované pokrmy, ale budete mít i možnost si tento japonský styl přípravy sami vyzkoušet. Také vás čeká “Sushi Workshop” vedený místním sushi masterem. Na závěr se odebereme do druhého baru ve spodní části restaurace, kde si společně s hlavním barmanem vyzkoušíte přípravu “Signature koktejlu” podle své chuti. Vše proběhne v doprovodu Pavla Maurera. Po skončení programu budete moci pokračovat do části lounge a vyzkoušet třeba místní populární „shishu“. 

 

Mňam Procházka s Pavlem Maurerem Genius Loci

Neděle 28.1. 2018, 12h -19h
Aquarius Restaurant, Four Seasons – CottoCrudo, Cafe De Paris

Malá Strana, Kampa, Karlův most, Staré Město, zeď Johna Lennona aneb „svoboda není samozřejmostí a proto za ni musíme každý den bojovat“, soukromá prohlídka zahrady (pro veřejnost uzavřené) ve Velkopřevorském paláci a další okouzlující místa v doprovodu kulinárních zajímavostí a netradičních historek o pražských romantických pamětihodnostech v podání Pavla Maurera.

Program:

1. Aquarius Restaurant
Šéfkuchař Tomáš Sysel
• Dům U Ježíška, v němž dnes sídlí luxusní boutique hotel s podzemním spa.
• Tartar z tuňáka a lososa s kešu oříšky, mangem, edamame, avokádem
• Prso z bažanta připravované v sous-vide s pohankou a omáčkou z červené řepy

 
2. Four Seasons, CottoCrudo
Šéfkuchař Leonardo Di Clemente 
• Jeden z nejprestižnějších hotelových řetězců na světě na vltavském nábřeží s nečekaným výhledem na Pražský hrad.
• Raviola se sladkými bramborami a sýrem ricotta, baby cibulkou, mangoldem a černým česnekem
• Makrela s avokádem, fermentovanou ředkvičkou a salátem z mořských řas 

 
3. Cafe de Paris
Šéfkuchař Tomáš Leibich
• Proslulé francouzské bistro v areálu Řádu maltézských rytířů. Navíc se můžete těšit na welcome drink v bistru The Wall a možnost napsat či namalovat něco na Lennonovu zeď.
• Dýňové špecle z kukuřičné mouky, máslová kapusta
• Pošírované slávky v kokosovém mléce, chilli, zázvor 

 

Mňam Procházka s Pavlem Maurerem In Vino Veritas

Sobota 3.2. 2018, 12h - 19h
U Malířů 1543, Le Terroir

Mňam Zážitek pro opravdové milovníky vína v doprovodu Pavla Maurera a zkušených sommeliérů. Restaurant U Malířů 1543 je jeden z nejslavnějších malostranských podniků, sedával zde Werich či Trnka a byl Mekkou bohémů a významných podnikatelů. Le Terroir se nachází v nejstarších románských sklepích v Praze, jméno mluví za vše.

Program:

1. U Malířů 1543
Šéfkuchař Miroslav Doležal
Tříchodové menu párované s víny z apelace Rhôna bude doprovázet vynikající lektor a gastronomický expert Hynek Vich. Nevšední vína budou servírována v lahvích Magnum 1,5 litru. Ochutnáte vína z kraje papežů! Nakonec přijde překvapení chefa Miroslava Doležala.
• Raviola plněná pstruhem, kaviár ze pstruha, prach z řasy chlorella a řeřichová pěna
• Prso a stehno z křepelky sous-vide, espuma z brambor Violette, quinoa ragú a sušená hlíva ústřičná
• Dýňová tartaletka se sušenými meruňkami, gel z trnkovice a omáčka z karamelu 

2. Le Terroir
Šéfkuchař Thomas Venel
Degustace francouzských vín a pokrmů z různých koutů Francie v impozantních románských sklepích. Od první sklenky šampaňského se vám bude věnovat sommeliér Nicholas Eustache, držitel certifikátu "Master Degree in International Wine Business”.
• Uzená makrela s citrusy, hráškové pyré s kurkumou, okurkový kaviar, citrusový chips 
• Zvěřinový konfit v bránici se špenátem a brusinkami, pyré ze sladkých brambor, kadeřávek, jus 
• Jablečný Tarte tatin, zázvorove pyré, mousse z kefíru, chips z bílé čokolády 

Vína, která ochutnáte v Le Terroir:
• N.V. Champagne Laurent Mougin, Brut, Tradition, 2016
• Château la Verrière, Bordeaux supérieur
• 2013 Chateau bouisset, l´inspiration, La Clape
• Pineau des Charentes

 

Mňam Hory s Pavlem Maurerem

Neděle 21.1. - pondělí 22.1. 2018
Hotel **** Horizont, horský hotel Lesní bouda 
Velká Pláň 141, Pec pod Sněžkou (vlastní doprava)

Výlet “podle chuti” pro lyžaře, běžkaře či milovníky pěší turistiky. Ubytování na úpatí nejvyšší české hory Sněžky u největšího ski areálu v ČR. Užili jsme si i bazén, wellness a sportovní zázemí hotelu Horizont s tradiční gastronomií. Vyrazili jsme na lyžích či pěšky na Lesní boudu, kde jsme ochutnali původní stravu krkonošských horalů ze superpotravin z místní farmy. Klidné místo plné energie, božská příroda a ten nejčistší vzduch v republice!