Zelný trh 2, Brno
Kuchyně: česká, italská, mezinárodní, steakhouse
Vlastnosti: bezbariérová, farmářské produkty, parking, salónek, se psem, zahrádka, živá hudba
Otevřeno: 7–10.45, 11.30–01, po–so, 7–10.45, 11.30–23, ne
Zelný trh je jedno z nejstarších brněnských náměstí a po staletí je spojené s jídlem. Místo plné života, kam Brňané odedávna chodí nakupovat ovoce a zeleninu. Má unikátní atmosféru a je téměř celoročním zdrojem čerstvých potravin. „Zelňák“ je ideálním místem pro restauraci, která je založena na čerstvých a sezonních surovinách.

David Viktorin: Strašně mě baví objevovat nové chutě
Je mu šestatřicet let.
„Vařím odjakživa, tak dlouho, že si už ani nepamatuju, kdy jsem s tím vlastně začal.
Začínal jsem v Hotelu Pegas. Tam jsem přičichl k tradiční české kuchyni, která, jak zjišťuju, dnes mladým klukům chybí. A taky to bylo hodně o vaření ve větších objemech, které se ti hodí. Po stáži v Německu jsem se dostal do restaurace U Kastelána, která v Brně dlouhou dobu udávala tón vrcholné gastronomie. A tam jsem vlastně začal dělat to, co dělám dnes.“, říká o sobě David.
Potom pracoval jako šéfkuchař 3 roky v Borgo Agnese až skončil na „Zelňáku“.
V restauraci Rynk nesmí chybět sezóna, čerstvost a lokální produkce. Téměř veškeré maso v Rynku pochází od českých farmářů. Bylo by také škoda nevyužít skvělé polohy restaurace přímo na Zelném trhu.
„Bavím se s trhovci, dělám si obrázek, kdo je přímý producent a kdo jen překupník, a se zemědělci se domlouvám, jaké ovoce a zeleninu bych od nich chtěl brát. Na Zelný trh si taky často chodím pro inspiraci, je to kouzelné místo se silným geniem loci,“ přiznává David.
Kromě vaření má už jen jednoho koníčka – rodinu. „Jsem nesmírně vděčný své ženě, která zvládá starat se o naše tři děti a tím mi dává volnost dělat to, co mě baví.“