Komentovaná večeře s Darjou Kawasumi HAMAČI KONDATÉ ZUKUŠI MENU - ANEB POCTA ŽLUTOOCASÉMU KRANASU JAPONSKÉMU
Umešu s ledem
Sašimi z hamači, wakame pesto, salátek s houbou namekko a konjaku
Hamači jakizakana ozdobená jinanovými listy z Hokkaido dýně, brambora satsumaimo s šiso listem a karamelizované ořechy
Rýže Yumenišiki s furikake z hamači, osuimono – rybí vývar z hamači s kousky masa, hedvábné tofu a list mitsuba, naložená zelenina tsukemono s červenou řepou
Sorbet z čaje matča
Nápoje:
dva druhy exklusivního saké
- Ginjoyoshinokawa 0,05 l
- Nanbu Bijin Tokubetsu Junmai 0,05 l nebo
točené pivo Asahi 0,3 l
+ stolní voda
HAMAČI KONDATÉ ZUKUŠI MENU - ANEB POCTA ŽLUTOOCASÉMU KRANASU JAPONSKÉMU
Umešu s ledem
Sašimi z hamači, wakame pesto, salátek s houbou namekko a konjaku
Hamači jakizakana ozdobená jinanovými listy z Hokkaido dýně, brambora satsumaimo s šiso listem a karamelizované ořechy
Rýže Yumenišiki s furikake z hamači, osuimono – rybí vývar z hamači s kousky masa, hedvábné tofu a list mitsuba, naložená zelenina tsukemono s červenou řepou
Sorbet z čaje matča
Nápoje:
dva druhy exklusivního saké
- Ginjoyoshinokawa 0,05 l
- Nanbu Bijin Tokubetsu Junmai 0,05 l
nebo
točené pivo Asahi 0,3 l
+ stolní voda
Hamači kondaté zukuši menu vás seznámí s ideou, která je pro japonskou kuchyni charakteristická. Je vepsaná do fráze Ichi Motsu Zen Shoku. Vyjadřuje upřímnou a intenzivní potřebu používat potraviny a energii co nejefektivněji. Je to touha přičinit se o to, aby člověk byl obdarován a současně aby byl ctěn i náš svět v jeho zdrojích materiálních i spirituálních. V překladu je to velmi prosté přikázání – využijte surovinu celou; celou jí snězte! Když se jedná o zeleninu, pak je vhodné využít její plody i se slupkou, její kořeny, její výhonky, její stvoly a její semena. Když se jedná o rybu, je vhodné využít i kůži a skeleton a rybí maso si vychutnat na několik způsobů. V různosti je život!
Aby bylo možné využít celou surovinu, musí tvůrce menu vědět o surovině co nejvíce a musí mít plán, jak co využije. Tato idea nebo chcete-li toto přikázání je vyjádřeno slovy Kondaté Zukushi - plán tvořivého využití. V kondaté zukushi menu kuchař danou surovinu oslaví. Zviditelní ji. Zprostředkuje seznámení. Naše Hamachi Kondaté Zukushi vás seznámí s kranasem japonským.
Čerstvou rybu hamači dovezenou letecky z Japonska můžete ochutnat jako sašimi, po japonsku grilovanou rybu jakizakana a vařenou ve vývaru v polévce osuimono.
Maso hamači je lehce narůžovělé, příjemně tučné a šťavnaté. Kdo si hamači zamiluje, nezapomíná. Zážitek z hamači umocní drobná japonská jídla na nápaditých talířcích. Dokreslí atmosféru podzimu. A protože hlavní jídlo v japonském menu je rýže, nebude chybět ani v našem menu, samozřejmě spolu s naloženou zeleninou tsukemono.
Na závěr vám nabídneme čaj senča a japonský dezert. K pití jsme vybrali dva druhy kvalitního sake, které rybě hamači náramně sluší. Nově jako jediní v Praze nabízíme točené pivo Asahi. Obsahuje i rýži.