XII. ročník Prague Food Festivalu na Vyšehradě

XII. ročník Prague Food Festivalu se letos uskutečnil poslední víkend v květnu (25.-27.5.2018) v areálu Národní kulturní památky Vyšehrad. Návštěvníci měli opět unikátní možnost ochutnat pokrmy vybraných špičkových 22 restaurací z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. Vedle nich byla připravena bohatá nabídka nealko i alkoholických nápojů, různorodých delikates, ale také hudba, řada cooking shows, workshopů či přednášek o gastronomických trendech. Prague Food Festival byl zkrátka svátkem každého milovníka dobrého jídla a pití.

„Cílem našeho festivalu je představovat, kromě vysoké gastronomie, zajímavá místa v Praze. Proto jsme v minulosti byli na Kampě, Slovanském ostrově - Žofín, U Karlova mostu, v zahradách Pražského hradu. Návštěvníci si letos užijí vyšehradských parků, sadů, barokních ochozů, středověkých i románských staveb a kouzelných výhledů na Prahu a Vltavu.“ říká zakladatel festivalu Pavel Maurer. 

Návštěvníci ochutnali za festivalové ceny skvělé lokální i exotické pokrmy od věhlasných šéfkuchařů, cukrářů, zmrzlinářů a nápoje domácí i cizokrajné. Letošním tématem festivalu bylo 10 nejzajímavějších kulinárních trendů pro rok 2018. Hosté poznávali pokrmy “Všemi smysly” (i naslepo), ochutnali “Byliny a květiny” oblíbené u šéfkuchařů, ale i “Superpotraviny”, také “Tradiční jídla z 1. Republiky” a nebo si otestovali tzv. “Fusion” kuchyni, kde se prolínají různé celosvětové gastronomické směry. Vedle nápojových speciálů ze všech oblastí proběhla unikátní soutěž v poznávání potravin, které vypadají jinak, ale i chutnají jinak “Víš, co jíš? Nevíš :-)”, to byla zábavná atrakce napříč celým festivalem. 

Prague Food Festival navštívilo 13 tisíc gastronautů z celé naší republiky i ze zahraničí.

RESTAURACE
S výběrem restaurací jsme si dali letos opravdu záležet, aby si návštěvníci odnesli jedinečný zážitek. Na návštěvníky čekala fusion cuisine z Aureole Fusion Restaurant & Lounge, moderní pojetí kuchyně v podání Balu Kitchen, tradice v kombinaci s progresivními evropskými trendy od Bellevue, zvěřinové speciality z Deer, pravá chuť orientu z El Emir, vynikající menu od Francouzská restaurace Art Nouveau, inspirace středomořskou kuchyní od Fresherie Bistro, moderní vietnamská kuchyně od Gao Den, lokální speciality od Chateau Mcely, Piano Nobile, šťavnaté maso a asijské speciality z KOBE, exotické chutě od La Bodeguita Del Medio, kreativní jídla od Le Grill, The Grand Mark Prague, speciální festivalové menu ve stylu 1. Republiky od Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR, tradiční asijská kuchyně s respektem k tradici od Taro, maso a čerstvé ryby z táborské Terasa Jordán, dokonalá harmonie chutí U Malířů 1543, tradiční česká kuchyně V Zahradě, mezinárodní speciality V Zátiší, japonská kuchyně v Yoshihashi Sushi, moderní česká kuchyně s nádechem Francie od Zámek Liblice, tradiční recepty v novém provedení od Zámek Ratměřice, Sequoia a skvělé pokrmy nejen z grilu připravil Žofín Garden.

 

NÁPOJE
Vedle kreativních koktejlů v Hennessy Cocktail Bar, La Bodeguita Del Medio, návštěvníci festivalu ochutnali také řadu vynikajících vín z českých vinařství Chateau Valtice, Vinařství B\V a Vinselekt Michlovský. Ekologická vína představilo sdružení Ekovín a nechybělo ani šumivé víno od Bohemia Sekt a šampaňské ve Veuve Clicquot Champagne Lounge. Dále se mohly ochutnat čtyři pivní speciály z portfólia Smíchovský výběr. Vynikající kávu připravily Kavárny De’Longhi. Na stánku Nestea  byla možnost ochutnat novou recepturu ledového čaje bez umělých barviv. Luxusní značky minerálních a pramenitých vod a koktejly mohli návštěvníci okusit na stánku Perrier Cocktail Bar a vodu obohacenou o přírodní energii a bylinky vám nabídl Vodní Bar Veolia a její vodní koktejly.

DELIKATESY
Kaufland, který byl oficiální dodavatel potravin pro festival si pro vás připravil dva stánky, a to K-Fresh s tím pravým osvěžením a K-Let’s BBQ, kde v neděli ukázal svá kouzla i samotný šéf grilu Zdeněk Pohlreich. Bon-Bon nabídl zmrzlinu a čokoládu v mnoha podobách, zatímco slunečný Burgenland představil regionální speciality a vína z Rakouska. Za návštěvu staály i vynikající Husí játra, italské sýry Pravá Chuť Dolce Vita, ručně připravené Marmelády s příběhem a perfektní sladkou tečkou byla rolovaná zmrzlina od Rolls Bros. nebo tradiční italské řemeslné zmrzliny od Crème de la Crème.

PROGRAM
V rámci festivalu připravili organizátoři bohatý doprovodný program. Ve velké De’Longhi Group Aréně, našeho hlavního partnera, mohli návštěvníci po celé tři dny sledovat cooking shows vybraných kuchařů v čele s charismatickým dvoumichelinovým Morenem Cedronim a našimi nejlepšími šéfkuchaři, v sekci Braun se mohli naučit, jak připravovat dětské pokrmy a se značkou Kenwood si vyzkoušeli, jak se stát šéfkuchařem v pohodlí domova.

Staropramen, Smíchovský výběr byl náš hlavní partner a exkluzivní dodavatel piva a pivních speciálů a nápojů na bázi sladu. Připravil si narážení soudku, párování pivních speciálů s jídlem a ochutnávku se sládky pivovaru. Náš hlavní mediální partner Radiožurnál vysílal ze svého přenosového vozu živé rozhovory. Francouzská restaurace Art Nouveau připravila pro návštěvníky s malými ratolestmi kurs, kde se pod odborným dohledem mohli naučit jak správně stolovat. Stánek časopisu Kreativ nabídl dětem spoustu aktivit. Yoshihashi Sushi hosty naučil, jak párovat japonské pokrmy a nápoje, zatímco V Zahradě ukázali, který pivní speciál pasuje k vybranému pokrmu. S restaurací El Emir jste se mohli naučit, jak správně připravit vodní dýmku. Na stáncích hlavního mediálního partnera časopisů Gurmet a Kondice hostům poradili ohledně vaření a zdravého životního stylu. Hana Šindlerová návštěvníky naučila, jak správně připravit Marmelády s příběhem. Pravá Chuť Dolce Vita si pozvala své oblíbené kuchaře, aby všechny překvapili svými recepty a odbornice z Chateau Mcely, Piano Nobile je zas učila, jak míchat přírodní kosmetiku. Byl též tanec, hudba, zpěv a další nečekaná, nejen gastronomická překvapení :-).